M
Elektronikus ügyintézés

Összefoglaló a közmeghallgatásról

2022.02.07. | Aktuális tájékoztató

Ecséd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. január 25-én közmeghallgatást tartott. Maksa Mátyás polgármester beszámolt Ecséd Községi Önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi gazdálkodásáról. Elmondta, hogy a Covid-19 járvány immár 2 éve nehezíti mindenkinek az életét, de a település ellátásában, a szolgáltatások biztosításának folyamatosságában nem volt fennakadás.

A 2021. évben helyi önkormányzat által kivetett adó, továbbá a térítési, szolgáltatási és a bérleti díjak emelésre nem került sor. A fertőtlenítőszer és védőfelszerelés ellátást folyamatosan biztosította a Kormány. Az előző években az intézményi ellátáson túl a 65, illetve a 70 év feletti ecsédi lakosok részére Maksa Mátyás több ízben biztosított védőeszközöket így maszkokat, kesztyűket. Sokat kellett dolgozni azon, hogy mindenkinek megmaradjon az állása és a vírus okozta veszélyhelyzet miatt ne kerüljön sor elbocsájtásokra.

Az egészségügyi és szociális ágazatban, valamint a köznevelés területén bérfejlesztésre került sor.

A fejlesztések tovább zajlottak. A Temetőben 8 urnafal került felállításra, illetve egy új kereszt is megépült, melynek felszentelésére halottak napján került sor.

A Művelődési Házban folyamatosan zajlottak a rendezvények: játszóházak, versszeretők estje, sztárpillanatok, szüreti fesztivál stb. A civilszervezetek itt tartották foglalkozásaikat, összejöveteleiket, programjaikat. Mindemellett vásárok, rendezvények, családi események kapcsán a Művelődési Házat rendszeresen bérbe vették.

A védőnői szolgálathoz új eszközök beszerzésére került sor.

A Községi Könyvtár hónapokig zárva volt, mivel a veszélyhelyzetben jogszabály írta ezt elő.

A Központi Konyhára 1 új üstöt kellett vásárolni, mivel az előző használhatatlanná és javíthatatlanná vált.

A fitnesz park és a játszótér új kerítést kapott.

Folyamatosan biztosított volt a személyes ügyintézés az Ecsédi Polgármesteri Hivatalban. Egyre több elektronikus szolgáltatást igénybe tud venni az ügyfél, ami a gyors, kényelmes és hatékony ügyintézést szolgálja. Sor került az elektronikus eszközpark felújítására.

Lassan készül az óvodai tornaszoba. A kivitelezéssel nagyon sok probléma van, illetve a munkaerőhiány lassítja a fejlesztés megvalósítását.

Az adatvédelemmel kapcsolatos jogszabályi előírások elláttatása 1,5 millió forintba kerül az Ecséd Községi Önkormányzatnak.

A Magyar Falu Program támogatásából 7 millió 300 ezer Ft összegből kerül felújításra az Orvosi Rendelő feletti 1. 2. önkormányzati lakás víz és fűtésrendszere. Valamivel több, mint 11 millió Ft-ot nyert a település utak felújítására, melyből többek között a Táncsics utca egy szakaszának, valamint az un. Zoltán köznek az útburkolata újult meg. Elkészült az Ecsédet az Ecsédi tóval összekötő út ecsédi szakasza. A polgármester egy Dacia Duster szolgálati gépjármű beszerzésével támogatta az Ecsédi Polgárőrséget. Elindultak az iskolai tornaszoba építése ügye, amely kiemelt kormányzati projekt. Az aktuális tervek szerint a 18X36 m-es tornaszoba a jelenlegi kosárlabdapálya helyén épül meg. Az Önkormányzat 250 millió Ft pályázati támogatást nyert el egy új bölcsőde megépítésére, a tervezéshez szükség volt a Helyi Építési Szabályzat módosítására. Az építési területet a polgármester kiemelt beruházási területté nyilvánította. Maga az épület 432 m2 alapterületű, 28 férőhelyes lesz.

Fontos fejlesztés a település életében a „Mizu Ecséd ?” applikáció, amely mind az Androidos, mind az iPhone készülékekre ingyenesen letölthető, és amely applikáció segítségével az ügyfelek tájékozódhatnak aktuális hírekről, programokról, rugalmasan intézhetik ügyeiket, stb.

A 2022. évben is folytatódnak a fejlesztések. Előkészítő fázisban van egy sor projekt. Így a Temetőben továbbfejlesztésre kerül az urnapark, bővülni fog újabb 8 urnafallal az.

A Kossuth utcában járdafelújítás történik, míg a Hársfa utca középső részén, a Kossuth utcában, a Szabadság utcában az utak felújítására kerül sor.

Az Ecséd Községért Alapítvány egy Toyota Proacra nyújt be pályázatot. Az Ecsédi Gyöngyszem Óvoda és Kölyök Minibölcsőde Akácfa utcai épületének tetejére napkollektor kerül. Az Ecsédi Richter Gedeon Általános Iskola fűtéskorszerűsítéséhez január 24-én átadásra került a munkaterület.

A Községi Könyvtár épületében bérlakások kerülnek kialakításra. A Könyvtár a Művelődési Házba költözik.

A beszámolót és tájékoztatót követően a megjelentek tehették fel kérdéseiket.

Ajánljuk még

Tisztelt Lakosság!

2024. 03. 21. (csütörtöktől) várhatóan néhány napig a pénzfelvétel szünetel ATM gépcsere miatt. Megértésüket köszönjük! Maksa Mátyás polgármester