M
Elektronikus ügyintézés

Látnivalók

A sétát a település “szívében” a községháza épületénél kezdjük. Az Ecséd Községi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanban működik az Ecsédi Polgármesteri Hivatal, amely Ecséd közigazgatását látja el. 2015. végén megtörtént az épület teljes energetikai felújítása, de a belső terek is megszépültek. A közlekedőben ecsédi, illetve ecsédi kötődésű amatőr művészek alkotásai láthatók, így: Oláh József természetfotói, Papp Kornél folklorisztikás fényképei, Tóth Sándor és C. Lénárt Ferenc festményei, valamint Szőke Eszter hímzései.

Ecsédi ’56-os emlékmű, fotó: Ecséd Községi Önkormányzat

Az önkormányzat melletti parkban található az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére állított emlékmű, mely 2016. október 23-a óta áll őrt e történelmet megváltoztató esemény felett. A művet Varga Attila európai kőfaragó mester készítette. A mészkő alapú szobor egy a barikádra fellépő női alakot ábrázol, kezében a lyukas magyar zászlóval. A zászló különlegessége, hogy három különböző színű gránittömbből faragták, majd illesztették össze a nemzeti lobogót.

 

A községháza mögött található az Ecsédi Richter Gedeon Általános Iskola. Az intézmény névadója Richter Gedeon a modern hazai gyógyszeripar megteremtője. Századunk elején az elsők közt ismerte fel hazánkban, hogy csak a nagyüzemi gyógyszergyárnak van jövője. Településünkön, Ecséden született 1872. szeptember 23-án. Szülőháza az iskola tornatermének helyén volt található.

Szülei halála miatt 1873-tól árva gyermekként Gyöngyösön nevelkedett, majd 1890-től gyógyszerészgyakornok volt. 1895–ben a Budapesti Tudományegyetemen szerez diplomát, kitűnő minősítéssel. Két évvel később külföldre utazott, és több európai- főként német, olasz, francia, angol- gyógyszertárban és gyógyszergyárban tanulmányozta a gyógyszergyártás módszereit. E tanulmányútja során figyelt fel az akkoriban kibontakozó hormonkutatásra és az új organo- és kemoterápiás szerekre.

Ecsédi Richter Gedeon Általános Iskola, fotó: Ecséd Községi Önkormányzat

1901-ben megvásárolta Budapesten a Sashoz címzett patikát, ahol organoterápiás gyógyszereket állított elő. 1907-ben Kőbányán felépíttette az első magyarországi gyógyszergyárat, melyet vezérigazgatóként irányított. A gyár első nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott Kalmopyrin volt, valamint a Hyperol nevű fertőtlenítő tabletta, amely az I. világháborúban kapott jelentős szerepet.

A II. világháború időszakában a gyár már 5 kontinensre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett. 1942-ben Richter Gedeont a zsidótörvények miatt megfosztották igazgatói posztjától, és kitiltották a gyárból. Így otthonából bizalmas munkatársain keresztül irányította a céget.

1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult. Richter Gedeon elmenekülhetett volna külföldre, de ő nem akarta elhagyni hazáját, s a gyárát. Decemberben a nyilasok több társával együtt a Dunába lőtték.

Ecsédi ’56-os emlékmű, fotó: Ecséd Községi Önkormányzat

Az iskola szomszédságában helyezkedik el az Ecsédi Római Katolikus Templom, amely szabadon álló, XVIII. századi barokk templom. A főoltárképet 1896-ban festette Sajóssy Lajos.  A mellékoltár későbarokk. A klasszicizáló késő barokk vasművesség nyomai voltak fellelhetőek az 1800 körül készült, meander-, rozetta-, füzér- és virágmotívumokkal gazdagon díszített oltárrácsán.

2017. június 4-én a nemzeti összetartozás napján ünnepélyes keretek között került sor a Trianoni emlékmű átadására, amely a település központi részén elhelyezkedő parkban található. A tartóoszlopon elhelyezkedő hat részre tört szentkorona emlékeztet az 1920-ban aláírt békediktátum miatti veszteségekre, ugyanakkor a magyarság egységét is kifejezi. A művet Varga Attila európai kőfaragó mester készítette.

Ecsédi ’56-os emlékmű, fotó: Ecséd Községi Önkormányzat
Ecsédi Pikler ház, fotó: Ecséd Községi Önkormányzat

Pikler Gyula a híres jogtudós nyugdíjas éveire, ide Ecsédre, az Akácfa utca 131. szám alatti ingatlanra vonult vissza, ami felesége birtoka volt. Itt látásfiziológiai megfigyelésekkel és kísérletekkel foglalkozott. Pikler egész életében egy általános jellegű igazi jogtudomány megteremtésén fáradozott. A jogtudós lakóháza ma óvodaként működik, Pikler Gyula nevét emléktábla őrzi.

Ecsédi ’56-os emlékmű, fotó: Ecséd Községi Önkormányzat