Civilfórum-összegfoglaló

  1.    január 21-én került sor a civil szervezetek fórumára az Ecséd Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) nagytermében. Maksa Mátyás polgármester értékelte a 2019. évi munkát, megköszönte a szervezetek együttműködését. Tájékoztatást adott a 2020. év főbb programjairól, jeles napjairól.

Polgármester úr elmondta, hogy szeretné a civilszervezeteket a település életébe még intenzívebben bevonni, s mellettük megszólításra kerülnek a köznevelési intézmények is. Az Önkormányzat 2020. évi Munkatervének részét képezi a Rendezvényterv, amelyben eredetileg megközelítőleg 20 rendezvény került megtervezésre, de a Képviselő-testület 4 rendezvényt hagyott meg, mivel 3 képviselő úgy nyilatkozott, hogy ők ennyi programon nem tudnak részt venni. Vannak olyan programok, amelyek csak egy-egy csoportot érintenek.

A 2019. december 2-án a szépkorúak Máriagyüdre utaztak, ahol abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy csak nekik misézett e kegyhelyen a plébános, majd körbevezették a templomon őket, megismerkedhettek a szakrális hely történetével, majd ezt követően orgonakoncerten vehettek részt. A kirándulás Siklóson Tenkes kapitány nevezetes várában folytatódott. A programon ingyenesen vehettek részt, mivel az „A helyi identitás és kohézió erősítése Ecséden” című TOP-5.3.1-16-HE1-2017-00003 azonosítószámú pályázat (a továbbiakban Identitás pályázat) keretében valósult meg. A következő rendezvény 2020. februárjában a Batyus Bál lesz. Ecséd életében elindult egy új civil kezdeményezés, melynek első megnyilvánulása a vadászbál február 22-ei időpontban történő megrendezése.  Február 22-én kerül sor az Iskoláért Alapítvány báljára is.

Kirándulást szervezek a Nők Klubja számára a budapesti Hagyományok Házába. Március 15-én a település lakóval együtt emlékezünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire a Huszár szobor előtt. Március 24-én Ötórai tea. A tavaszi Játszóházban az Ecsédi Gyöngyszem Óvoda és Kölyök Minibölcsőde dolgozóinak közreműködésével a Húsvétra készülődhetnek az érdeklődők. Április 9-én rendhagyó költészet napi programra kerül sor a Művelődési Házban. Művészek előadásában hallgathatunk verseket.

A tervek szerint a Nemzeti Összetartozás Napjára helyreállításra kerül a 2019. október 13-án a helyi önkormányzati választások éjszakáján megrongált és ledöntött Trianoni emlékmű. Június a ballagások hónapja is. Augusztus 29-én kerül megrendezésre a Mulassunk egyet szüret előtt. A program úgy került összeállításra, hogy az vonzó legyen a településen élők minden korosztályának. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a fiatalok szórakozási igényeinek kielégítésére ezen a napon. Az október 23-ai megemlékezés is rendhagyó módon kerül a tervek szerint megrendezésre.

Polgármester úr arra is felhívta a civilszervezetek figyelmét, hogy a szervezet üléseit ott kell tartani, ahol bejegyzésre kerültek. Megköszönte azokat a tevékenységeket, ahol a szervezetek a saját munkájukkal hozzájárultak a település fejlődéséhez, a közösségi élet színesítéséhez.

Ezt követően lehetőség volt hozzászólásokra, vélemények kinyilvánítására, kérdések feltevésére.

Földvári István (Nyugdíjas Férfi Klub): A borversenyről nem esett szó.

Maksa Mátyás polgármester: Nincs információm róla. A Hegyközség elnökét is meghívtam a mai fórumra, nem jelezte távolmaradását. A hatvaniak többször kezdeményezték, hogy legyen más helyszínen a díjkiosztó. Én ugyanúgy felajánlom a legjobb rozé bor készítőjének a serleget, mint az előző években, és azt gondolom Szabó Zsolt országgyűlési képviselő úr is ajánl fel serleget a legjobb vörösbor készítőjének.

Skrabák Lajos (Ecsédi Általános Iskoláért Alapítvány): Egy civilszervezet vagy alapítvány vezetése komoly felelősséggel jár. A közösség, ha jól érzi magát, ettől tud fejlődni. Az együttműködés szempontjából nagyon jó ez a fórum. Amíg a polgármester átlátja ezt az egészet – szervezeti hálót, azon belül az egyes plénumok működését- addig nekünk csak a saját szervezetünket kell ismerni, irányítani. Egy kicsit elkeseredtem a vadászbál kapcsán, mert ütközik az időpont az alapítványunk báljával. Mi most a 25. jubileumi bál szervezésében mindent egy lapra tettünk fel.

Maksa Mátyás polgármester: A vadászbál helyszíne nem Ecséden lesz. Minden bált, programot nehéz megszervezni. Az Önkormányzatnak is nagyon nehéz, rengeteg engedélyt kell beszerezni, bejelentést megtenni.

Kovács Gáborné (Magyar Rákellenes Liga Ecsédi Alapszervezete): Január 2-án megalakult a Menő Nagyik Klubja. Monspart Sarolta hálózatához csatlakoztunk. Nagyon fontos lenne idős korban is a mozgás. Bárki csatlakozhat hozzánk, nincs tagdíjfizetési kötelezettség. Folyamatosan építjük fel a szervezetünket.

Szeretnék a Rák Liga szervezésében egy sportnapot lebonyolítani, a környékbeli ligások jönnének ide Ecsédre hozzánk. Polgármester úrral szeretnék majd erről egyeztetni. Ezen a programok különböző sportos feladatokat kell majd megoldani. Amennyiben növekedne a Menő Nagyik csoport létszáma Monspart Sarolta is szívesen közreműködne egy közös sétában. Szeretnék ismét megszervezni a mellrák ellenes sétát. Köszönöm szépen a polgármester úr támogatását.

Maksa Mátyás polgármester: Örülök minden új kezdeményezésnek. Nagyon fontosnak tartom a rákszűréseket és támogatom is ezeket a programokat.

Maksáné Nagy Katalin (Péter József Népművészeti Alapítvány): A Művelődési Házban a próbák időpontját nehezíti, hogy a középiskolások fél ötre érnek haza. 25-30 fő a nagyok létszáma. A rengeteg inger, ami nap, mint nap éri a fiatalokat nem a néptánc irányába tolja őket. Most az együttes működésére és táncházak rendezésére kaptunk pénzt. Ecsédi népzenei anyagból zenei CD-t szeretnénk kiadni a Dobroda zenekar közreműködésével. Ezt szeretnénk áprilisban egy népzenei koncert keretében bemutatni.

Maksa Mátyás polgármester: Minden korosztályra kell gondolni és minden korosztályt be kell vonni a település közösségi életébe. Ennek szellemében valósul meg a Nagyi a neten program is. Fontosnak tartom, hogy próbálja meg mindenki úgy szervezni a rendezvényeit, hogy az ne ütközzön a másik szervezet programjával. Ugyan így tiszteljük meg a másik rendezvényét a jelenlétünkkel. Előfordulhat azonban olyan helyzet, akár az Önkormányzat esetében is, amikor nincs mód és lehetőség egy-egy programon részt venni.

Nagy Péter (Ecsédi Sportklub): Március 22-én elindul a bajnokság. Május 15-re szervezünk egy egész napos sport rendezvényt abból az apropóból, hogy 20 éves az Ecsédi Öregfiúk csapata. Sok sikert kívánok mindenkinek a munkájához.

Maksa Mátyás polgármester: A sportöltözővel és pályával elég sok a gondunk. Egyelőre rendezvényt nem tarthatunk a sportpályán. A sportöltözőbe nem lehet bemenni. A villamoshálózat leamortizálódott, balesetveszélyes. Voltak átkötések, hozzányúltak illetéktelenek a hálózathoz. Több százezer forintba kerül az Önkormányzatnak mindezek rendbetétele. Keresem a lehetőséget, hogy hogyan lehet minél előbb rendbe tenni a sportöltözőt.

Kovács Gáborné (Magyar Rákellenes Liga Ecsédi Alapszervezete): Szeptember 4-én lesz a Bányásznapi megemlékezés. Akinek ideje engedi, jöjjön el erre az ünnepségre.

Maksa Mátyás polgármester: Támogatom ezt a rendezvényt, már beszéltünk róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük