Lakossági tájékoztató bölcsődei ellátás igényfelméréséhez

on

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban Gyvt.) 94. § (3a) bekezdése értelmében, ha bölcsődei ellátásra a településen legalább öt gyermek tekintetében igény jelentkezik, vagy a település 3 év alatti lakosainak a száma meghaladja a 40 főt, az önkormányzat köteles gondoskodni a gyermekek bölcsődei ellátásáról.

A Gyvt. 175. § (5) bekezdése alapján: a bölcsődei ellátás feltételei biztosításának az Önkormányzat 2020. december 31-ig kell, hogy eleget tegyen.

A bölcsődei ellátás feltételei Ecséd Községi Önkormányzat várhatóan 2019. szeptember 1-jétől tudja biztosítani helyben, intézményi keretek között.

A bölcsődei ellátás kérésének feltétele:

  • A Gyvt. 42/A. §-a alapján a bölcsődei ellátás keretében a gyermek húszhetes korától nevelhető és gondozható, a gyermek hároméves koráig, illetve ezen túl az óvodaérettség eléréséig
  • a Gyvt. 41. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a szülő/törvényes képviselő munkavégzése (- ideértve a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás folyósítása melletti munkavégzést is -, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, nappali rendszerű iskolai oktatásban, a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatásban, felsőoktatási intézményben nappali képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni). A keresőtevékenységet folytató vagy folytatni kívánó szülő legkésőbb a gyermek bölcsődei ellátásának megkezdését megelőző két héttel a bölcsődei ellátást nyújtó intézménynek, szolgáltatónak munkáltatói igazolást nyújt be, vagy bemutatja a leendő munkáltatójának igazolását arról, hogy a szülő nála alkalmazásban fog állni, megjelölve annak kezdő időpontját is.

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 34. §-a alapján az Önkormányzatnak évi igényfelmérési kötelezettsége van.

A szülő vagy más törvényes képviselő (továbbiakban együtt: szülő) április 15-éig jelezheti a települési önkormányzat felé a bölcsődei ellátás biztosítása iránti igényét az Ecsédi Polgármesteri Hivatalban (3013 Ecséd, Szabadság utca 139.) ügyfélfogadási időben, jelen tájékoztatóhoz mellékelt nyomtatványon. A tájékoztató és nyilatkozat letölthető a www.ecsed.hu oldalról, illetve a nyilatkozat elektronikus formában is beküldhető az ecsed.ph@ecsed.hu email címre, Maksa Mátyás polgármesternek címezve.

NYILATKOZATbölcsi2019 (klikk a linkre a megnyitáshoz/letöltéshez)

Ecséd, 2019. március 19.

dr. Orosz Mária Csilla

                                                                                     jegyző

Kezdő kép forrása: https://www.google.hu/search?biw=1920&bih=898&tbm=isch&sa=1&ei=7r-QXPuPFoeVkwXF3a-YAQ&q=b%C3%B6lcs%C3%B6de&oq=b%C3%B6lcs%C3%B6de&gs_l=img.3..0l10.491356.495330..500594…0.0..0.158.723.7j1……1….1..gws-wiz-img.Z_VXSrtJeJY#imgrc=Sb6Nh5eBybKbCM:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük