Egészségnap- Horti praxisközösség

Március 9-én a Horti Praxisközösség szervezésében Egészségnapon vehetett részt Ecséd lakossága. Az Egészségnap helyszíne az ecsédi Művelődési Ház volt. A rendezvényt Maksa Mátyás polgármester nyitotta meg, majd dr. Hajdú Csaba és dr. Nagy Tamás a praxisközösség által megvalósítható egészségügyi többletszolgáltatást ismertette.

Maksa Mátyás polgármester elmondta, hogy 2018 március 1-jével vette kezdetét a horti praxisközösségben folyó munka, melynek Hort, Csány és Hatvan mellett Ecséd is részese. A projektben létrehozott praxisközösség újszerű kibővített alapellátási forma, mely a hagyományos alapellátási kereteken felül további lakóhelyhez közel elérhető, elsősorban kockázatok felmérését és csökkentését-, életmódváltást célzó és segítő szolgáltatások elérhetőségét is tartalmazza. A praxisközösség működésének célja az alapellátási és népegészségügyi feladatok jobb összehangolása, egészség centrikus szemlélet erősítése, többletszolgáltatások nyújtása az alapellátás keretein belül a lakóhelyhez közel. A praxisközösség munkáját a háziorvosok mellett ápolók, dietetikus, gyógytornász, népegészségügyi szakember, védőnő segíti.

A pályázat olyan többletszolgáltatásokat támogat, amelyet a társadalombiztosítás jelenleg nem finanszíroz. A teljesség és részletezés igénye nélkül: népegészségügyi szemléletű tanácsadás, egyéni és csoportos gyógytorna, és dietetikus tanácsadás, kis létszámú csoportos foglalkozások, pl.: testsúly kontroll, gerinctorna, légző torna, cukor és szívbetegek dietetikai tanácsadása, stressz kezelő csoport, dohányzás leszoktatás támogatása, egyéni és csoportos mentálhigiénés tanácsadás.

A nap során sor került ultrahangos nyaki verőér vizsgálatra, vércukor és vérnyomásmérésre, hallásvizsgálatra, boka-kar index mérésre. Megmérték a résztvevők testtömeg indexét. Sor került testösszetétel mérésre, a dohányosok esetében vizsgálták a CO szintet. A táplálkozási tanácsadás mellett dietetikus közreműködésével lehetőség volt egészséges ételek kóstolására is. Gyógytornász végzett mozgásszervi állapot felmérést és a részt vevők ízelítőt kaptak a nordic walking testmozgásról. Védőnő általi emlővizsgálati oktatáson vehettek részt az érdeklődők, de elsajátíthatták szakember segítségével az újraélesztés mozzanatait is. Masszás és egyéni életmód tanácsadás igénybevételére is lehetőség volt. A kisgyermekes családok részére biztosított volt az óvónők által vezetett játékos foglalkozás igénybevételének lehetősége. Az Egészségnap előadója volt dr. Zacher Gábor toxikológus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük