Ecsédi táncok az Állami Népi Együttes műsorában

on

Az idei évben Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából a Magyar Állami Népi Együttes is emléket állít e zenei nagyságnak a  Tánckánon Hommage á Kodály című előadással.

A premier április 21-én a Művészetek Palotájában lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül.

Egy képzeletbeli faluközösség hétköznapi életének apró mozzanataiból kibontakozó történet zenei keretét Kodály Zoltán kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, majd ezek elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok rituáléját követhetjük nyomon.

Gazdagon árnyalt, lírai-asszociatív képek során, a színpadi történések, a tér és az idősíkok játékosan változó spektrumán keresztül jutunk el a végkifejletig: az emberi lét, az élet diadalának katartikus kinyilatkoztatásáig.

Olyan ismert és népszerű Kodály-művek részleteire ismerhetünk majd rá az est során, mint a Háry János, a Galántai táncok, a Páva-variációk, a Mátrai képek vagy a Kállai kettős. (www.mupa.hu-forrás)

A Mátrai Képek Kodály talán egyik leghíresebb műve, melyben A Vidróczki híres nyája… című népdal is megjelenik, mely az általános iskolákban ének-zene órájáról ismerősen cseng.

Kodály nagyon sokat népdalt gyűjtött a Mátra különböző településein, ugyanezen tájegység táncanyagát Martin György gyűjtötte össze és dolgozta fel. E munka során 1967-ben Ecséden is gyűjtött táncmotívumokat, melynek feldolgozását az előadás során is láthatjuk, s melynek lépéseit a Magyar Állami Népi Együttes tagjai  Maksa Henriettától sajátíthatták el, aki Junior Prima-díjas táncos, a  Népművészet Ifjú Mestere és Heves megyéért Kitünető Díj birtokosa. Heni szívügyének tartja szülőföldje, Ecséd bemutatását. Soha eddig senki nem karolta fel a hivatásos világban az ecsédi gyalogos és sergős táncanyagot, de ebben a műsorban felszínre kerül mennyire gyönyörű ennek a vidéknek a tánca, zenéje.  Az együttesben Kovács József ‘Dodi’-val tanítottak.

A műsorban közreműködik:

Bősze Tamás, Czébely Beáta, Brassói Jőrös Andrea, Pál Eszter, Hetényi Milán a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Alkotók:

Kelemen László, Pál Eszter, Pál István Szalonna, Pál Lajos

zene

Molnár Zsuzsa

látvány

Szűcs Edit

jelmez

Soós Andrea

animáció

Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Orza Călin

koreográfusok

Mihályi Gábor

koreográfus, rendező

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük