Ecsédi sokadalom szüret előtt

A sokadalmat Maksa Mátyás polgármester nyitotta meg, összefoglalva az évek során elvégzett munkát: “Az elmúlt öt év alatt sok-sok változásra és változtatásra volt szükség. Nyitottnak kellett lenni a kihívásokra, meg kellett ragadni az innovatív lehetőségeket.

Ha számokban kellene összefoglalni az elmúlt évek fejlesztéseit így nézne ki az összegzés 220 millió forintból 7 közintézmény energetikai felújítása valósult meg. További 192,6 millió forintot fordítottunk a közintézmények belső tereinek a felújítására, eszközparkjainak modernizálására, de ebből a keretből valósítottam meg az épületek tetőszerkezeteinek- és héjazatainak a cseréjét, illetve új feladatellátáshoz szükséges infrastruktúrát teremtettem, példaként a minibölcsődét említhetném, ami terveim szerint hamarosan funkcionálni tud. Nem volt könnyű ezeket a fejlesztéseket végrehajtani, hiszen szakemberek hiányával küszködik az ország és ennek következtében szakember hiánnyal küszködünk mi is, de minden tőlem telhetőt elkövettem annak érdekében, hogy a beruházások határidőben elkészülhessenek. Komoly előkészítést igényel az a projekt, amely az Esély otthon nevet viseli, és amely az ecsédi fiatal pároknak nyújt majd jelentős segítséget az életkezdéshez. Ez egy 120 milliós beruházás a település életében. Az elmúlt öt év során több 10 km-nyi út és járda került felújításra, megépítésre, megközelítőleg 120 millió forint ráfordítással, melyek közül olyan helyeken is figyelmet fordítottam az aszfaltborítású közlekedési felület kialakítására, ahol az elmúlt évtizedekben nemhogy aszfaltos, de még köves út sem volt példaként említhetem a Bocskai, Petőfi, Klapka utcákat. 40 millió forintból készült el a csapadékvízelvezetés 720 m hosszan, amely a Kossuth és Szabadság utcák csapadék mederbeterelésének legkritikusabb pontjain került kiépítésre. 14 millió forintból 3 nemzeti ünnepünkhöz kötődő 3 emlékmű díszíti Ecséd köztereit. Megközelítőleg 15 millió forint ráfordítással modern, ügyfélcentrikus, szolgáltató önkormányzat került kialakításra. Közel 6 millió forintból új urnafalak felállítására került sor, illetve megépült a szóró kút.

Rendezvényeink középpontjában az élményszerűség áll, ugyanakkor számomra az is fontos, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szórakozást. Az elmúlt években Ecséd szüret előtti színpadán fellépett néhány nagy sztár a teljesség igénye nélkül Forgács Gábor, Márió, Bódi Guszti és Margó, Polgár Peti, Lórán Barnabás, Kökény Attila, Ihos József, Matyi és a Hegedűs a mai estén pedig Gáspár Laci szórakoztatja majd Önöket. A szociális támogatások, ismeretterjesztő kirándulások, színházi élmények, díjak, adományok a településen élők javát szolgálták, mintahogyan a legfrissebb támogatási forma is, amely az általános vagy középiskolai tanulmányok megkezdését segíti. Az iskolakezdési támogatás ettől az évtől kezdődően minden év augusztus 15-től október 31-ig vehető igénybe. Szintén új támogatási forma a gyógyszertámogatás, ami évi négy alkalommal kérhető Ecséd Községi Önkormányzat szociális rendeletében meghatározottak szerint.”

A rendezvényen felléptek az Ecsédi Gyöngyszem Óvoda nagycsoportos gyermekei. Műsorukban a régi vásárok forgatagát idézték fel. Eközben énekeltek, táncoltak, „csúfolódtak”, a hangulat fokozása érdekében. A játékfűzés keretében megelevenedtek előttünk a régi mesterségek, tevékenységek, s a kultúránkhoz tartozó szeretett állatok. Felkészítő óvodapedagógus: Teleki Beáta és Pesti Antónia, dajkanéni: Szappan Anita

Az óvodások műsorát követően a Kacus táncait tekinthették meg a megjelentek. Repertoárjukban Maksa Henrietta, Opiczer Márton: Bukovinai táncok, (felvételről kísért a Magyar Állami Népi Együttes zenekara), Németh Titanilla: Somogyi játékok és táncok, valamint Maksáné Nagy Katalin és Szőllősi Roland: Kacus lakodalom és Bökönyi táncok (felvételről kísért a Dobroda Népzenei Együttes) szerepeltek.

A táncokat a Dinó show követte, majd Sihell Vanessza és Morvai Dani szórakoztatta a közönséget. Humorból sem volt hiány az Aradi- Varga páros jóvoltából. Az est folyamán fellépett Fatima ezt követően pedig Gáspár Laci. 9 órától a tűzijáték kápráztatta el a sokadalmat.

Különböző kísérőprogramokat is részt vehettek a jelenlévők. A gyermekek ingyenesen játszhattak az óriáscsúszdán, az extrém sportok kedvelői a trambulinon tehették próbára bátorságukat. Ezen kívül a gyermekek, fiatalok ingyenes arcfestésen vehettek részt, de kipróbálhatták a tetoválások különféle módozatait is. A lufihajtogatók különböző mókás figurákkal örvendeztették meg a kicsinyeket. Az idei sokadalomban – a tavalyi nagy sikerre való tekintettel- a gyermekek 18.00 órától elektromos kisautókkal is játszhattak.

A büfét Földvári Zoltán biztosította, kapható volt náluk hot-dog, hamburger, kenyérlángos, kürtőskalács, malacsült és pörkölt, hogy csak néhányat soroljak fel ízelítőül a kínálatból. Ezen kívül a téren az édesség árus kínálatából is válogathattak.

A felnőttek számára a Zavarkó-Tóth borok kóstolására nyílt lehetőség.

Az egészségügyi sátornál ingyenes vércukor és vérnyomás mérésen vehettek részt A Magyar vöröskereszt Ecsédi Alapszervezetének jóvoltából. A Magyar Rákellenes Liga Ecsédi Alapszervezete sátoránál ismeretterjesztő programnak lehettek részesei.

A hangosítást a Radír biztosította.

Az V. Ecsédi sokadalom szüret előtt az Agrárminisztérium Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatának 4 millió forintos támogatásából valósult meg.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat célja a vidékfejlesztésben tevékenykedő összes szereplő együttműködési hálózatba szervezése, és tevékenységük összehangolása. Az MNVH mindezt a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése, a felzárkóztatás, valamint a támogatási források hatékony felhasználása érdekében teszi, szolgáltatásaival pedig az információáramlást, a tudáskapacitás bővítését, illetve a közösségfejlesztést segíti. Az MNVH Állandó Titkársága és területi felelős hálózata 2017 óta a Széchenyi Programiroda szervezetén belül működik. Munkatársai információkkal, tanácsokkal segítik a kedvezményezetteket a vidékfejlesztéssel kapcsolatos uniós programokban. Az MNVH megyei szintű képviselete területi felelősökön keresztül biztosított, akik megyéjükben támogatják az MNVH vidékfejlesztési projektötleteinek megvalósulását, a projektötletek benyújtásához információs segítséget nyújtanak a lehetséges partnereknek., illetve koordinációs, szervező, szakértői tevékenységet látnak el a Vidékfejlesztési Program célkitűzéseivel összhangban.

Az V. Ecsédi sokadalom szüret előtt támogatói továbbá: Ecséd Községi Önkormányzat, Maksa Mátyás polgármester, MM Famílai Food Kft., Maksa Mátyásné, Pöszike Műhelye, Reni út Kft, Ecsédi Polgárőrség, Jankovich Zoltán, Tóth László (buszsofőr), Ecsédi Polgármesteri Hivatal dolgozói, az önkormányzat karbantartói és dolgozói, az Ecsédi Gyöngyszem Óvoda dolgozói,  a Vöröskereszt Ecsédi Alapszervezete részéről Tóthné Kiss Krisztina, a Magyar Rákellenes Liga Ecsédi Alapszervezete képviseletében Kovács Gáborné.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük